Belarus susține că Armata Ucraineană ar concentra forțe la frontiera dintre cele două state, amenințându-i securitatea.

Ministerul Apărării din Belarus susține că o masă semnificativă de trupe Ucrainene este concentrată la frontieră și a amenințat că acest lucru reprezintă un risc pentru securitate.

“Probabilitatea provocărilor armate, care pot escalada la graniță, este ridicată de mult timp”, a mai spus Ministerul, precizând că în cazul unei astfel de escaladări va răspunde într-un mod adecvat, dar reținut.

În urmă cu un an, Belarus a permis Rusiei să folosească teritoriul său ca rampă de lansare a invaziei din Ucraina, iar președintele Alexander Lukașenko a declarat săptămâna trecută că este gata să facă acest lucru din nou.

Kievul și-a exprimat îngrijorarea că Belarus s-ar putea alătura Rusiei, o potențială amenințare care l-a forțat să trimită trupe pentru a apăra nordul Ucrainei, în timp ce operațiunile militare se desfășoară în estul și în sudul țării. Cu toate acestea, Lukașenko a spus că Belarusul va intra în război doar dacă va fi atacat de Ucraina.

Un consilier al președintelui Zelenski a declarat pentru Reuters la scurt timp că: “Nu vedem nicio acțiune în Belarus care ar putea viza formarea unei forțe de atac, nici acumularea de echipamente necesare pentru o ofensivă terestră”.

Sursă: Reuters

Folosim cookies