Ministerul japonez al Apărării a transmis că cele două proiectile lansate astăzi au atins altitudini maxime de 100 km, respectiv 50 km, și au căzut în afara zonei economice exclusive a Japoniei. Comandamentul Indo-Pacific al Armatei Americane a transmis că lansarea de astăzi nu reprezintă o amenințare imediată, dar a subliniat că are un puternic impact de destabilizare.

Kim Yo Jong, sora liderului suprem nord-coreean, a declarat că “frecvența folosirii Oceanului Pacific ca poligon de tragere depinde de caracterul de acțiune al forțelor americane”.

Lansările de astăzi au loc la două zile după ce nord-coreenii au tras cu o rachetă balistică intercontinentală (ICBM). Lansată pe o traiectorie înaltă, aceasta a dovedit totuși încă o dată că acum Coreea de Nord are capacitatea de a lovi teritoriul SUA. Mișcările vin ca răspuns la exercițiile militare comune efectuate de SUA și Coreea de Sud. După lansarea de sâmbătă, SUA au început exerciții aeriene și cu Japonia.

Guvernul de la Tokyo a cerut o reuniune de urgență a Consiliului de Securitate al ONU, însă posibilitatea unor noi sancțiuni aplicate Coreei de Nord pare a fi slabă, notează Reuters, ținând cont că Rusia și China s-au folosit de dreptul de veto la reuniunile anterioare.

SUA și Coreea de Sud vor organiza săptămâna aceasta simulări de exerciții cu armament nuclear, precum și un exercițiu tactic în teren. Un profesor de la Universitatea de Studii Nord-Coreene din Seul consideră că tensiunile în regiune vor atinge punctul maxim în următoarele luni. 

Sursa: Reuters

Foto: Victority | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday