Business Insider analizează evoluția rezervelor SUA de țiței, la un an de când președintele Biden a decis să intervină masiv prin eliberarea constantă a unor cantități pe piața internațională, pentru a controla creșterea abruptă a prețurilor.

“Joe Biden rămâne fără muniție, în eventualitatea unei noi crize a petrolului”, titrează publicația americană. Președintele a eliberat din rezerva strategică peste 200 de milioane de barili de petrol, anul trecut, în timp ce piețele de energie au fost zguduite de războiul Rusiei împotriva Ucrainei. Cea mai mare rezervă de urgență din lume este acum la cel mai scăzut nivel, din 1983″.

Administrația americană a primit mandat de la Congres de a elibera încă 26 de milioane de barili în aprilie, ceea ce va duce rezerva de stat la doar 346 de milioane de barili, la jumătate față de nivelul pe care îl avea la începutul mandatului lui Joe Biden.

Agenția Internațională pentru Energie cere membrilor săi să dețină un nivel minim al rezervelor, pentru situații de urgență, în care este nevoie de intervenții colective. Obligația SUA este de a păstra un minim de aproximativ 315 milioane de barili.

Insider mai observă faptul că Rusia nu dă semne că ar putea înceta prea curând să folosească energia pe post de armă, iar la începutul acestei luni Kremlinul a anunțat că își va reduce producția de țiței cu 5%. Ca urmare, prețul petrolului european (BRENT) a crescut de la 77 de dolari, la 86 de dolari pe baril, revenind apoi treptat, până la 82 de dolari pe baril.

Între timp, OPEC nu intenționează să își crească livrările, iar ministrul energiei din Arabia Saudite a declarat săptămâna trecută că producția stabilită în octombrie va rămâne în vigoare pe tot parcursul anului 2023.

Pe partea de cerere, este de așteptat ca China să consume tot mai mult petrol, adăugând și mai multă presiune asupra livrărilor și prețurilor.

Analiza integrală pe Business Insider

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday