Războiul cu Ucraina se va termina dacă UE nu găsește în câteva săptămâni o modalitate de a accelera furnizarea de muniție către Ucraina, a avertizat Josep Borrell, șeful diplomației europene, în ultima zi a conferinței de securitate de la München.

Suntem în regim de război urgent. Acest deficit de muniție trebuie rezolvat rapid; este o chestiune de săptămâni. Trebuie făcut mult mai mult și mai repede. Sunt multe de făcut. Trebuie să creștem și să accelerăm sprijinul nostru militar. În prezent, durează aproape zece luni pentru ca armata europeană să cumpere un glonț de calibrul de 155 mm, aproape un an și aproape trei ani pentru a cumpăra o rachetă aer-aer. Acest lucru nu este în concordanță cu situația de război în care trăim”, a declarat Borrell.

Șeful diplomației UE a mai adăugat că reuniunea specială a miniștrilor apărării din UE, programată pentru 8-9 martie, va oferi țărilor șansa de a livra Ucrainei muniție din stocurile lor existente.

De asemenea, Borrell va prezenta luni, la o reuniune a miniștrilor de externe ai UE, planuri pentru a utiliza fondurile de 3,6 miliarde EUR, din facilitatea europeană de pace, pentru ca UE să achiziționeze în comun muniție, pe modelul achiziției de vaccinuri în timpul crizei Covid. Soluția a fost propusă pentru prima dată de prim-ministrul estonian, însă a Borell crede că această idee va funcționa doar pe termen mediu.

Sursă: The Guardian

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday