Ministrul Apărării Sebastien Lecornu a declarat pentru ziarul Le Parisien, că primul pachet de tancuri ușoare AMX-10 va fi livrat Ucrainei până la finalul săptămânii viitoare. Acesta nu a vrut să specifice numărul exact de unități furnizate, argumentând că evită să ofere orice “informație strategică” rușilor.

Tancurile AMX-10, sunt folosite în general pentru operațiuni de recunoaștere, dar și pentru efectuarea de atacuri asupra tancurilor inamice. Potrivit Ministrului, AMX-10 sunt foarte mobile și pot oferi protecție împotriva atacurilor de infanterie ușoară. De asemenea, sunt ușoare având o greutate de 20 de tone, adică o treime din cea a tancurilor Leclerc. AMX-10 a fost dezvoltat pentru prima dată în 1970, iar acum nu mai sunt folosite, fiind înlocuite de tancurile Jaguar.


Președintele Emmanuel Macron a promis la începutul lunii ianuarie că Franța va trimite AMX-10, după luni de ezitare pe fondul temerilor că o creștere a livrărilor de arme ar putea agrava și mai mult conflictul cu Rusia.

Conform ministrului Apărării, antrenamentele făcute de ucraineni pentru a învăța să utilizeze tancurile AMX-10 sunt aproape finalizate. De altfel, oficialul a adăugat că antrenamentele militare ale ucrainenilor vor fi suplimentate. Atât în Franța cât și în Polonia urmând să fie instruiți 600 de soldați ucraineni în fiecare lună.

Întrebat despre posibilele livrări de avioane de luptă către Ucraina, o solicitare urgentă a președintelui Zelenski, Lecornu a spus că această întrebare “nu este tabu”, însă un astfel de ajutor militar ar ridica “probleme logistice și practice” mai complexe.

Sursă: Barrons

Sursă Foto:  Viachaslau Zhukau | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday