CNN scrie că mai mulți oficiali americani familiarizați cu problema au declarat că SUA încep să vadă tendințe “deranjante” în sprijinul Chinei pentru Armata Rusiei și că există semne că Beijingul ar vrea să ofere în secret ajutor militar rușilor.

Oficialii citați de CNN nu au oferit detalii despre ceea ce au făcut Statele Unite să ajungă la aceste concluzii, dar informațiile au fost atât de sigure încât reprezentanții prezenți la Conferința de Securitate de la München au avut grijă să le împărtășească cu partenerii lor. De altfel, Kamala Harris a făcut aluzie la sprijinul pe care China îl acordă Rusiei și în discursul de azi.

“Suntem, de asemenea, îngrijorați de faptul că Beijingul și-a intensificat relațiile cu Moscova de la începutul războiului. Privind în perspectivă, orice măsuri ale Chinei pentru a oferi sprijin letal Rusiei nu ar face decât să susțină agresiunea, să continue uciderea și să submineze și mai mult o ordine bazată pe reguli” a declarat Kamala Harris.

Conform CNN, Secretarul de Stat Antony Blinken va aduce în discuție această problemă dacă se va întâlnit în cadrul Conferința de Securitate de la München cu omologul său chinez Wang Yi. Totuși, o astfel de întrunire nu este confirmată încă.

De altfel, oficialii au mai spus și că declarațiile Chinei conform căreia ar fi pregătit un plan de pace pe care plănuiește să îl prezinte Rusiei are scopul de a distrage atenția Occidentului de la ajutorul secret pe care statul vrea să îl acorde Moscovei. După declarația reprezentantului de la Beijing despre propunerea de pace, mai mulți oficiali ai statelor UE au împărtășit îngrijorarea SUA.

Administrația Biden și-a manifestata luna trecută îngrijorarea referitoare la informații conform cărora Beijingul ar fi trimis deja Moscovei echipamente precum veste sau căști necesare pentru protejarea soldaților în luptă.

Până acum însă, China nu a oferit armament Rusiei, deși Kremlinul a solicitat acest lucru. Totuși, “prietenia fără limite” pe care cele două state au stabilit-o și vizita de luna aceasta pe care Wang Yi urmează să o efectueze în Rusia ar putea schimba modul de acțiune al Beijingului.

Sursa: CNN

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday