Procurorii DIICOT au dispus trimiterea în judecată a patru inculpați, doi cetățeni români și doi cetățeni kazahi, pentru săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală. Cei patru sunt acuzați că au constituit un grup infracțional organizat cu scopul de a se sustrage de la plata unor taxe și impozite către bugetul de stat. Unul dintre acuzați se află în Rusia și nu i se pot comunica acuzațiile.

Conform G4Media, în judecată au fost trimiși Vitalie Burcă și Ovidiu Ciocodeică, dar și kazahii foști directori Rompetrol – Dmitriy Grigoryev (fost vicepreşedinte şi Chief Financial Officer al Rompetrol Group) şi Zhakenov Askar (fost Chief Information Officer al Rompetrol Group).

DIICOT mai informează că față de 58 de persoane s-a dispus și clasarea cauzei, ”întrucât sunt împlinite termenele generale de prescripție a răspunderii penale (conform Deciziei Curții Constituționale)”.

Comunicatul DIICOT integral:

Prin rechizitoriul din data de 03.01.2023, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală au dispus trimiterea în judecată a unui număr de 4 inculpaţi (2 cetățeni români și 2 cetățeni kazahi, care au exercitat funcții de conducere în cadrul unui grup din industria petrolieră ce activează pe teritoriul României), pentru săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală.

În cauză s-a reținut faptul că, în intervalul ianuarie 2010 – octombrie 2013, trei dintre inculpați împreună cu alte persoane, au constituit, respectiv au sprijinit, un grup infracțional organizat, în scopul comiterii infracțiunilor de trafic de influență, evaziune fiscală și spălarea banilor.
În vederea obținerii unor sume de bani, provenind din comiterea infracțiunii de trafic de influență (constând în pretinderea unor sume de bani pentru menținerea sau plata contractelor, derularea în condiții avantajoase sau încheierea de noi contracte de către societățile beneficiare cu grupul din industria petrolieră), au fost create două circuite fictive de tranzacționare (dezvoltate în jurul unui nucleu comun de societăți/persoane).

Astfel, în vederea disimulării provenienței reale a sumelor de bani transferate, membrii grupului infracțional organizat au determinat înregistrarea în contabilitatea societăților comerciale beneficiare a unor cheltuieli nereale (contracte fictive de prestări servicii, comision/intermediere, achiziții nereale etc.), fapt ce a determinat denaturarea (reducerea) masei impozabile (prin înregistrarea în contabilitate de cheltuieli fictive) cu consecința sustragerii de la plata unor taxe și impozite către bugetul de stat. După obținerea sumelor de bani, acestea au fost supuse unui amplu proces de spălare prin utilizarea unor circuite financiare de tip ”suveică”, la capătul cărora sumele rulate în ”cascadă” au fost fracționate și apoi retrase în numerar sau transferate în conturi bancare externe, în vederea obţinerii beneficiilor ilicite (suma totală supusă procesului de spălare fiind în cuantum de 87.125.818,80 lei).

În cadrul acestui dosar s-a constituit parte civilă Ministerul Finanțelor Publice – Agenția Națională de Administrare Fiscală cu suma de 39.457.199,22 lei.

Pe parcursul urmăririi penale, din prejudiciul total cauzat bugetului de stat prin derularea circuitelor evazioniste în cuantum final de 37.946.779 lei, a fost recuperată (prin plăți directe în contul Trezoreriei Statului sau prin compensarea obligațiilor fiscale) suma totală de 19.180.278 lei.

Prin rechizitoriu, s-a solicitat menținerea măsurilor asiguratorii dispuse față de inculpații trimiși în judecată și obligarea acestora la plata unor cheltuieli judiciare în cuantum de 360.000 lei.

În cauză a fost dispusă disjungerea și continuarea cercetărilor față de un inculpat (localizat în prezent pe teritoriul Federației Ruse) căruia nu i-a putut fi adusă la cunoștință încadrarea juridică finală reținută în sarcina sa.

Prin rechizitoriu, s-a dispus și clasarea cauzei față de 32 de inculpați persoane fizice pentru săvârșire infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, evaziune fiscală și spălare a banilor și față de 26 de inculpați sub aspectul comiterii infracțiunilor de trafic de influență și cumpărare de influență, întrucât sunt împlinite termenele generale de prescripție a răspunderii penale (conform Deciziei Curții Constituționale nr. 358/26.05.2022).

Pe parcursul urmăririi penale, 6 dintre inculpații față de care s-a dispus clasarea au achitat cheltuieli judiciare aferente urmăririi penale în cuantum de 180.000 de lei.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday