Demisia lui Wojcicki este cea mai recentă din seria directorilor din domeniul tehnologiei care s-au retras din funcție, precum Jeff Bezos (Amazon), Sheryl Sandberg (Facebook), Ben Silbermann (Pinterest) și Parag Agrawal (Twitter).

Susan Wojcicki, Directoarea Executivă a YouTube, care a condus cea mai mare platformă de video online din lume din 2014, și-a anunțat plecarea printr-o postare pe blogul său: Astăzi, după aproape 25 de ani aici, am decis să mă retrag din rolul meu de conducere la YouTube și să încep un nou capitol concentrat pe familie, sănătate și pe proiectele personale. Va fi înlocuită de adjunctul său Neal Mohan, care s-a alăturat companiei Google în 2008, actualul director pentru publicitate și produse al YouTube.

Wojcicki, în vârstă de 54 de ani, a devenit una dintre cele mai respectate femei care a ocupat o funcție de conducere în industria tehnologică dominată de bărbați și este considerată ca fiind printre primii proprietari ai Google. La scurt timp după ce co-fondatorii Google, Larry Page și Sergey Brin, și-au încorporat motorul de căutare într-o afacere în 1998, Wojcicki le-a închiriat garajul său din Menlo Park, California, pentru 1.700 de dolari pe lună. Ulterior, cei doi au angajat-o la Google.

Susan Wojcicki a transmis că va rămâne temporar la YouTube pentru a face tranziția noi conduceri mai ușoară, iar pe termen lung, a convenit cu Directorul Executiv al Google, Sundar Pichai, să își asume un rol de consilier în Google și Alphabet. 

Demisia vine după ce veniturile din publicitate ale YouTube au scăzut pentru al doilea trimestru consecutiv, din cauza competitorilor TikTok și Reels, dar și a serviciilor mari de streaming, cum ar fi Netflix. Analiștii sunt îngrijorați că scăderile vor continua, acesta fiind unul dintre motivele pentru care prețul acțiunilor Alphabet au scăzut cu 11% de la lansarea ultimului raport trimestrial, în urmă cu două săptămâni.

Surse alternative: Reuters, The Guardian

Foto: Twitter

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday