Într-o analiză, CNN arată că Ucraina ar putea obține un tratat de pace numai dacă Occidentul ar reuși să îl convingă pe Putin că a pierdut războiul. Pe 24 februarie se împlinește un an de când Rusia a invadat Ucraina, iar cu această ocazie liderii statelor membre NATO se pregătesc să îi demonstreze lui Putin că sunt uniți împotriva Rusiei până când aceasta va accepta încheierea păcii cu Ucraina.

Într-un interviu pentru BBC, Volodimir Zelenski a exclus joi categoric orice potențială negociere de pace care ar presupune ca Ucraina să cedeze teritorii Rusiei. Consideră că Armata Ucraineană va putea rezista până la un moment oportun în care să lanseze o nouă contraofensivă. Experții consideră că următoarea fază a războiului va fi critică întrucât se preconizează ca Rusia să pornească o nouă ofensivă, iar Ucraina așteaptă să primească tancurile promise de statele NATO, care au capacitatea de a schimba soarta războiului.

Analiștii militari subliniază că Putin a ratat deja îndeplinirea tuturor obiectivelor pe care le avea când a atacat Ucraina. Când a început invadarea statului vecin, președintele rus avea drept scopuri distrugerea suveranității acestuia, capturarea Kievului, răsturnarea guvernului ales de cetățeni, demonstrarea puterii ruse și ruperea relațiilor dintre Ucraina și Occident. 

Julianne Smith, ambasadorul SUA la NATO, a declarat pentru CNN că Washingtonul face tot posibilul de a exercita în continuare presiuni asupra Moscovei, astfel încât să afecteze calculul strategic al lui Putin. Având în vedere acest aspect, CNN consideră că SUA vor intensifica discursul descurajator față de război și se vor folosi de participarea vicepreședintelui Kamala Harris la Conferința de securitate de la München, dar și de vizita lui Biden în Polonia.

Rusia este considerată un stat marginalizat, cu o economie care se prăbușește din cauza sancțiunilor, iar președintele Putin este considerat de opinia internațională un criminal de război. Ucraina în schimb a reușit să își consolideze relațiile cu Occidentul și cu NATO și să înceapă o colaborarea care probabil că va dura mulți ani după finalizarea războiului, având nevoie de sprijin extern pentru a reuși să își asigure reconstrucția. Totodată, a reușit să aibă în prezent una dintre cele mai puternice armate din regiune, prin armamentul primit de statele occidentale.

CNN consideră că motivul pentru care Putin nu observă poziția dezavantajoasă în care se află este legat de perspectiva din care acesta privește situația internațională. În timp ce anumiți susținători ai războiului au înțeles pe parcurs că acesta nu aduce niciun avantaj real, Putin a preferat ignore un an plin de înfrângeri în care Ucraina a fost aprovizionată constant cu armament și tehnică superioare din statele membre NATO.

CNN atrage atenția asupra faptului că războiul lui Putin cu Ucraina a început încă din 2014 când a invadat Crimeea și că acesta nu are doar o motivație teritorială, ci că ține și de o anumită mentalitate conform căreia liderul de la Kremlin consideră că Ucraina nu este cu adevărat un stat. Retorica de până acum a președintelui rus arată clar că acesta este animat de ideea că se află într-un război geopolitc cu NATO.

Un expert care a lucrat la Casa Albă în perioada mandatului lui Trump a explicat că atitudinea lui Putin este determinată de faptul că acțiunile sale nu au fost contestate categoric până acum, dar și de acela că președintele rus se bucură de susținerea altor state precum China. Relațiile bilaterale Moscova-Beijing s-au intensificat pe parcursul anului trecut, mai ales după ce Rusia și China au declarat că au încheiat un parteneriat “fără limite”. În acest context, experții cred că un tratat de pace între Ucraina și Rusia ar putea fi determinat chiar de intervenția Chinei, însă SUA au renunțat la o astfel de idee mai ales după ce relațiile dintre cele două state s-au înrăutățit în urma disputelor determinate de balonul chinezesc de spionaj.

Analiză completă CNN

Sursa Foto: M-sur | Dreamstime

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday