Un judecător din statul Georgia a făcut publică o parte din raportul întocmit de un juriu special, privind eforturile fostului președinte Donald Trump și ale apropiaților săi de a anula rezultatele alegerilor prezidențiale din 2020, în urma cărora contracandidatul Joe Biden a devenit președinte.

În document se arată: ”Constatăm, prin vot unanim, că nu a avut loc o fraudă generalizată în alegerile prezidențiale din Georgia, în 2020, care ar putea duce la anularea acestor alegeri”. Majoritatea juraților consideră că este probabil ca unul sau mai mulți martori să fi mințit sub jurământ și a cerut procurorului să-i tragă la răspundere.

Presa americană relatează că raportul în cauză este unul amplu, însă procurorul districtual a primit autorizația din partea judecătorilor de a publica numai introducerea, concluziile și o secțiune în care marele juriu discută posibilitatea ca unii martori să fi mințit sub jurământ. În total, au fost publicate doar șase pagini.

Juriul special este format din 23 de persoane și a interogat 75 de martori. Structura a servit ca un organism de anchetă, explică CBS News, și are competențe de a sugera ce acuzații să li se aducă inculpaților, însă nu și de a-i pune sub acuzare. 

Donald Trump a pierdut alegerile din Georgia în fața Joe Biden cu 11.779 de voturi, în 2020. După acest moment, Trump a cerut la telefon secretarului de stat din Georgia să “găsească voturile pe care le-a pierdut”, începând o anchetă în acest caz. Aceasta a fost complicată de o serie de declarații false pe care mai mulți republicani le-au făcut susținând că Trump ar fi câștigat alegerile din acest stat. Reamintim, cu câteva ore înainte de validarea formală în Congres a victoriei lui Joe Biden la acele alegeri, Donald Trump l-a rugat pe vicepreședintele Mike Pence să blocheze procesul și să răstoarne rezultatul alegerilor, afirmând: ”Fă-o Mike, este momentul pentru curaj extrem!”.

Surse: CBS News, BBC

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday