Serviciul norvegian de informații a publicat pe 13 februarie un raport în care a comunicat că Flota de Nord a Armatei Ruse a început desfășurarea unor nave cu arme nucleare tactice în Marea Baltică. Potrivi serviciului, este prima dată în ultimele trei decenii (de la prăbușirea URSS și de la sfârșitul Războiului Rece) când nave echipate în acest fel au ieșit în largul Mării Baltice.

Partea esențială a potențialului nuclear se află pe submarinele și navele Flotei de Nord. Armele nucleare tactice reprezintă o amenințare deosebit de gravă în mai multe scenarii operaționale în care ar putea fi implicate țările NATO. (…) Cu o capacitate militară convențională slăbită, importanța armelor nucleare a crescut semnificativ pentru Kremlin“, se mai arată în analiză.

Desfășurarea navelor echipate cu armament nuclear tactic implică faptul că Armata Rusă va continua să reprezinte o amenințare pentru Norvegia și NATO, se mai arată în document. Serviciul norvegian nu exclude nici scenariul în care un război localizat să escaladeze într-un conflict direct între Rusia și Alianța Nord-Atlantică.

Pavel Podvig, cercetător al Institutului ONU pentru Cercetare în domeniul Dezarmării, consideră că este foarte puțin probabil ca raportul să indice că Rusia a desfășurat, într-adevăr, nave echipate cu arme nucleare tactice. El este de părere că de fapt au fost desfășurate nave care ar putea fi echipate în acest fel. El a amintit că alte servicii de informații nu au detectat vreo activitate care să confirme evaluarea norvegienilor.

Surse alternative: The Independent, Politico

Foto: Fokus 2023

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday