Ținte aeriene au fost detectate deasupra regiunii Kiev. Drept urmare, au fost folosite sistemele de apărare aeriană din dotare, a transmis Administrația Militară Regională a Kievului. Autoritățile au cerut populației să nu se alarmeze și să rămână în locuințe. 

Potrivit purtătorului de cuvânt al Forțelor Aeriene ucrainene, Yuri Ihnat, baloanele au fost lansate de Rusia și transportau o încărcătură de metal, pentru a induce în eroare sistemele antiaeriene ale Ucrainei și a irosi muniția: “Obiectele detectate sunt baloane care poartă reflectoare metalice și care sunt purtate de vânt. Au fost folosite de inamic și în zilele precedente. Practic, este doar un balon care transportă o bucată de metal. Forțele aeriene scanează non-stop cerul de deasupra Ucrainei”, a declarat oficialul ucrainean, precizând că baloanele “transportă și echipament de recunoaștere”.

Acesta a mai explicat faptul că sistemele de care dispune Armata Ucrainei nu va irosi muniție valoroasă pentru a doborî baloanele rusești, iar acestea ar putea fi purtate de vânt până în spațiul aerian al țărilor vecine. 

Marți, autoritățile din Republica Moldova au închis spațiul aerian, după depistarea unui obiect neidentificat, similar unui balon meteorologic. Tot marți, și Armata Română a transmis că “o țintă aeriană de evoluție asemănătoare unui balon meteorologic” a fost identificată de radare, dar avioanele Mig21 ridicate în aer nu au găsit nimic.

Surse: Pravda, Reuters, Kyiv Post

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday