Potrivit Comandamentului Ucrainean, Armata Rusă atacă pe direcția Svatove-Kupiansk și Kremina-Liman, pe Frontul de Est, în jurul Bakhmut și dinspre Donețk, pe frontul din Donbas. Atacuri izolate au fost înregistrate, în ultimele 24 de ore, și pe Frontul de Sud, spre Zaporijie.

Evaluarea ISW arată că forțele ruse reușesc să obțină “unele câștiguri tactice” în jurul Bakhmut, în Donbas, chiar dacă Statul Major ucrainean a raportat respingerea atacurilor rusești. Filmările postate pe rețele de Grupul Wagner confirmă că acesta a capturat acum două zile localitatea Krasna Hora, aflată la 4 km nord de Bakhmut. Încercuirea operațională a orașului Bakhmut încă nu este definitivă, dar Armata Rusă poate bombarda căile de acces în și din localitate. Potrivit The Guardian, Armata Ucraineană a aruncat în aer un pod din Bakhmut, ceea ce ar putea constitui un semn al începerii retragerii din oraș, chiar dacă, oficial, neagă o astfel de intenție. Orașul are mai mult o valoare simbolică, a rezistenție ucrainene, decât una strategică.

Frontul de Sud. Vladimir Putin a declarat că “infanteria navală rusă funcționează așa cum ar trebui acum” și că “militarii flotei din Pacificul de nord luptă eroic în Ucraina”. ISW arată că declarația lui Putin nu poate fi întâmplătoare, în contextul în care diviziile respective au suferit “pierderi catastrofale” în asaltul asupra orașului minier Vuhledar. “Probabil că Putin dublează în mod deliberat descrierea extrem de optimistă a Ministerului Apărării din Rusia a liniei de front de la Vuhledar, pentru a susține narațiunea unei ofensive ruse majore și iminente în regiunea Donețk”, arată ISW.

Între timp, în Republica Moldova, autoritățile par extrem de implicate în prevenirea unor tulburări care ar putea masca o lovitură de stat pusă la cale de serviciile secrete ruse. Andrian Cheptonar, un deputat din partidul Maiei Sandu a declarat că Serviciul de Informații Speciale a informat că agenții ruși ar fi urmat să vină la Chișinău deghizați în suporteri ai naționalei de fotbal a Serbiei, care va susține un meci cu reprezentativa Republicii Moldova, săptămâna aceasta. Până la urmă, autoritățile moldovene au interzis accesul tuturor suporterilor sârbi, pentru a preveni orice incidente. Președinta Moldovei, Maia Sandu, a declarat ieri că Rusia intenționează să destabilizeze țara sa, prin manifestații de stradă violente care ar duce la înlăturarea guvernului.

Surse alternative: ISW, The Guardian, Radio Chișinău

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday