UEFA poartă “responsabilitatea principală” pentru eșecurile catastrofale de organizare și de siguranță care au transformat finala Ligii Campionilor din sezonul trecut într-o “experiență traumatizantă pentru mii de suporteri”, concluzionează ancheta realizată chiar de UEFA. 

Startul partidei dintre Liverpool și Real Madrid a fost întârziat cu aproximativ 35 de minute după ce s-a creat o aglomerare la intrarea pe stadion. În urma busculadei, suporterii englezi au încercat să intre cu forța pe stadionul din Paris, iar poliția franceză a intervenit cu gaze lacrimogene pentru a dispersa fanii lui Liverpool, cărora nu li s-a mai permis să asiste la partidă.

Anchetatorii arată că au existat deficiențe de planificare și de operare din partea poliției din Paris și a Federației Franceze de Fotbal, căreia UEFA i-a delegat aproape în totalitate responsabilitățile. Cu toate acestea, UEFA se consideră responsabilă pentru că nu a verificat amănunțit modul în care francezii au organizat finala.

De asemenea, raportul respinge cu fermitate afirmațiile conform cărora, mii de fani ai lui Liverpool fără bilete valabile au cauzat problemele și busculada de la intrarea pe stadion. Ancheta a descoperit că nu există nicio dovadă care să susțină aceste afirmații și arată că ar fi fost făcute într-o încercare a autorităților franceze de a evita responsabilitatea. În plus, raportul reproșează că poliția pariziană nu a încercat să prevină sau să remedieze în mod pașnic problemele cu aglomerarea, alegând să intervină rapid cu gaze lacrimogene și spray-uri cu piper “fără o justificare suficientă”.

Surse alternative: The Guardian, Sky News

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday