Serviciul de Securitate al Poliției norvegiene (PST) a transmis într-un comunicat de presă că se așteaptă ca spionajul rusesc să se concentreze mai mult pe strângerea de informații legate de infrastructura de petrol și gaze naturale a țării.

PST evaluează că, în cazul în care Rusia urmărește o escaladare a conflictului cu NATO și cu Occidentul, ar începe să efectueze operațiuni de spionaj și, eventual, de sabotare a infrastructurii energetice norvegiene. În prezent, actele de sabotaj sunt “puțin probabile”, conform comunicatului.

Reuters explică faptul că autoritățile norvegiene au avut constant în vedere posibilitatea unor acte de sabotaj, în ultimul an. După invadarea Ucrainei, Norvegia a devenit principalul furnizor de gaze naturale al statelor europene. În plus, de când conductele Nord Stream au fost avariate toamna trecută, autoritățile norvegiene au intensificat securitatea de la propriile conducte. Din octombrie, statul și-a trecut armata într-un nivel ridicat de alertă.

Norvegia se mai așteaptă, conform Reuters, și ca Rusia să încerce să strângă informații despre planurile de aderare la NATO a statelor vecine, Suedia și Finlanda.

Sursa: Reuters

Foto: Trondur | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday