Ministerului chinez de externe, Wang Wenbin, a declarat că cel puțin zece baloane americane care zboară la mare altitudine au intrat în spațiul aerian al Chinei de la începutul anului 2022, fără aprobarea Beijingului. ”De anul trecut, baloanele de mare altitudine ale SUA au efectuat peste 10 zboruri ilegale în spațiul aerian chinez, fără aprobarea”, a adăugat acesta.

Oficialul nu a oferit multe detalii și nu a spus dacă aceste baloane erau militare sau de spionaj, iar atunci când a fost întrebat cum a reacționat China a răspuns că “responsabil și profesionist”. Conform presei internaționale, noile informații agravează tensiunile bilaterale dintre țări și vin la nici o zi după ce China a anunțat că se pregătește să doboare un obiect zburător neidentificat din estul țării. Departamentul de Apărare al SUA nu a răspuns la solicitarea de comentarii venită din partea Reuters.

Wang a mai acuzat SUA și că au trimis frecvent nave de război și avioane care efectuau misiuni de recunoaștere împotriva Chinei. Oficialul susține că SUA a efectuat în Marea Chinei de Sud, în total, 657 de astfel de misiuni anul trecut și 64 doar în luna ianuarie.

Declarațiile ministrului chinez de Externe vin după ce SUA au decis doborârea unui balon chinez, despre care experții americani au spus că era folosit pentru spionaj, deși Beijingul a negat constant acest lucru susținând că era un balon meteorologic scăpat de sub control. În ciuda lămuririlor venite din partea oficialilor chinezi, SUA au anulat vizita la Beijing a secretarului de stat Antony Blinken, care ar fi trebuit să îmbunătățească relațiile dintre cele două țări.

În ultimele trei zile, SUA au doborât alte obiecte zburătoare, despre care ministrul chinez de Externe a declarat că nu are informații.

Surse alternative: CNN, Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday