Analiză NY Times. Analiștii militari evaluează ca posibil curs al războiului o ofensivă ucraineană pe Frontul de Sud, dar numai după și dacă va fi blocată ofensiva lansată de ruși în est, spre Donbas.

În cea mai mare parte a acestei ierni, războiul din Ucraina s-a transformat într-unul de uzură dar extrem de violent, în mare parte prin intermediul bombardamentelor de artilerie, de-a lungul unei linii de front de aproape 1.000 km în sud și est. Analiștii citați de NY Times consideră că Rusia a devenit îngrijorată de arsenalul ucrainean în creștere de arme furnizate de Occident și că se va folosi astfel de zecile de mii de noi recruți în speranța de a copleși Ucraina. 

Rușii sunt trimiși pe front pentru a ataca pozițiile puternic fortificate de ucraineni pentru a căuta vulnerabilități în defensiva acestora și pentru a le exploata. Experții consideră că sunt semne că ofensiva de acum a Armatei Ruse este cea mai “ambițioasă” de la începutul războiului. Rușii au atacat săptămâna aceasta pe cinci direcții, în Donbas și pe Frontul de Est, fără a fi clar care este axa ofensivei principale. Mișcările din teren sugerează că rușii s-ar putea pregăti să încercuiască forțele ucrainene din regiunile Donețk și Luhansk.

De cealaltă parte, ucrainenii trebuie să se pregătească mai mult pentru defensivă și să țină cont că nu trebuie să epuizeze resursele de care au nevoie pentru a organiza o contraofensivă ulterior. Acest lucru înseamnă că, la un moment dat în următoarele luni, rușii vor fi nevoiți să apere din nou teritoriile cucerite. Ucrainenii ar putea încerca o contraofensivă pe Frontul de Sud, probabil de la Zaporijie spre Melitopol. Totuși, purtătoarea de cuvânt a Comandamentului Militar Sud al Ucrainei spune că “și rușii se așteaptă la această rută de atac. Pare că acumulează echipamente în jurul Melitopolului”. Din acest motiv, nu este exclus ca Armata Ucraineană să lanseze o contraofensivă într-o zonă la care rușii se așteaptă mai puțin. 

Soldații ucraineni se antrenează deja în afara țării, iar Kievul se străduiește să adune armament greu și muniție, înaintea unui asalt menit să afecteze puternic moralul Armatei Ruse. Analiștii consideră că ucrainenii vor încerca probabil să împartă forțele ruse în două zone, prin spargerea liniilor din sud și prin tăierea căilor de aprovizionare care pleacă din Crimeea.

Britanicii au evaluat săptămâna aceasta că marea ofensivă rusă a început încă de la finalul lunii ianuarie, dar Armata Rusă “a reușit să cucerească doar câteva sute de metri pe săptămână”. Ucraina își poate permite să facă retrageri tactice, potrivit analiștilor, atâta timp cât nu riscă o prăbușire totală a liniilor defensive într-un mod care ar duce la încercuirea trupelor sale.

Analiștii citați de NY Times consideră că rușii vor încerca să profite masiv de barajele de artilerie și de bombardamentele din avioane, fiind în același timp conștienți că trebuie să acționeze rapid, înainte ca armamentul occidental, cum sunt tancurile Leopard 2 și Challenger 2, să poată face diferența pe câmpul de luptă. Totodată, trebuie să țină cont și de faptul că din primăvară terenul va deveni noroios și ar putea împiedica din nou desfășurarea tancurilor și altor vehicule de luptă.

Analiza integrală New York Times

Folosim cookies