Comandamentul Ucrainean raportează marți dimineața că Armata Rusă conduce ofensive pe cinci axe de atac, în direcțiile Kupiansk, Kreminna spre Liman, Bakhmut, Avdiivka (la nord de orașul Donețk) și Novopavlivka spre Vuhledar. Specialiștii militari evaluează că Rusia se grăbește să deschidă o ofensivă majoră în zilele următoare, înainte ca Ucraina să primească echipamentele militare occidentale decise la Ramstein.

Aceste ofensive limitate pot avea scopul de a împiedica Armata Ucraineană să determine care va fi direcția principală de atac, atât analiștii ucraineni, cât și cei ruși, evaluând că Rusia nu este în acest moment pregătită să desfășoare concomitent mai multe ofensive de amploare. Un blogger militar afiliat grupării private Wagner a remarcat că fereastra de timp în care Armata Rusă poate executa o operațiune ofensivă la scară largă este limitată. Fostul comandat al trupelor ruse din Dondas, Igor Girkin, considerat criminal de război în Ucraina, a prezis că o ofensivă decisivă rusă nu poate avea succes și va culmina repede, dacă Rusia nu va mobiliza mai mulți oameni și nu-și va pune industria și economia pe picior de război. ISW analizează cele două declarații și trage concluzia că Ministerul rus al Apărării “pare să se grăbească să lanseze ofensiva decisivă, probabil înainte de sosirea ajutorului militar occidental și înainte de sezonul noroios de primăvară (în aprilie), care a împiedicat și anul trecut Armata Rusă să facă manevre și să-și folosească superioritatea în materie de tehnică de luptă mecanizată”.

Anterior, ISW a evaluat că direcția de atac a unei ofensive ruse va fi cel mai probabil pe Frontul de Est, în Luhansk, fie pe la nord de Svatove spre Kupiansk, fie prin Kreminna spre Liman, cu intenția de a încercui forțele ucrainene din Donbas.

În ultima zi, aviația rusă pare a-și fi intensificat atacurile, efectuând 24 de raiduri aeriene. Anterior, Evgheni Prigojin, șeful Wagner, care se află într-o rivalitate cu conducerea Ministerului rus al Apărării, a postat imagini cu el însuși într-un avion de atac la sol Suhoi Su-24. Aviația ucraineană a răspuns, la rândul ei cu 11 atacuri aeriene asupra pozițiilor ruse.

Surse alterbative: ISW, PravdaUA

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday