Ministerul francez de Interne anunță că aproximativ 960 de mii de manifestanți au ieșit pe străzi pe parcursul zilei de sâmbătă, dintre care 100 de mii la Paris. Comparativ, într-un protest similar, marți au protestat 750 de mii de persoane în toată țara. Sindicaliștii susțin că numărul ar fi mult mai mare și doar în Paris ar fi mărșăluit 500 de mii de oameni.

În general, manifestația din Paris a fost una pașnică, însă au existat cazurii izolate de violențe – protestatarii au dat foc unei mașini, dar și unor biciclete și coșuri de gunoi, iar polițiștii au răspuns cu grenade paralizante. La Rennes au avut loc violențe între protestatarii care au aruncat cu pietre și sticle și polițiștii care au intervenit cu gaze lacrimogene și cu tunurile cu apă. Manifestații au avut loc și la Nisa, Marsilia, Toulouse, Nantes.

Sindicaliștii explică faptul că vor să mențină presiunea asupra guvernului cu privire la planului de reformă a sistemului de pensii, care prevede creșterea vârstei de pensionare de la 62 de ani la 64 de ani. La protestele de sâmbătă, nu au mai participat angajații din domeniul feroviar, iar circulația nu a mai fost blocată. Totuși, controlorii de trafic aerian au organizat un protest spontan și au întrerupt lucrul, astfel că jumătate dintre cursele de pe al doilea aeroport ca mărime al Parisului, Orly, au fost anulate sâmbătă.

Surse alternative: BFMTV, AP

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday