Potrivit analizei ISW, imaginile care au circulat vineri noaptea și care par a arăta o dronă navală ce explodează sub podul Zatoka, au fost localizate iar autenticitatea lor este confirmată.

Este prima dată când forțele ruse folosesc o dronă navală, un tip de armament utilizat acum câteva luni și de ucraineni pentru a ataca navele din portul Sevastopol (Crimeea), dar despre care nu se știa că este deținut și de ruși.

Potrivit ISW, “imaginile sugerează că podul ar fi suferit daune grave, dar în prezent nu se cunoaște gradul real al acestora”. Lovitura a venit în aceeași noapte în care două Suhoiuri (Su-24) au bombardat Insula Șerpilor, în apropiere. ISW continuă să evalueze că rușii “nu au în prezent capacitatea de a amenința sudul Ucrainei cu o ofensivă la scară largă. Comandamentul Operațional Sud al Ucrainei a declarat că forțele ruse încearcă să producă panică în zonele limitrofe graniței cu Republica Moldova”.

Bloggerul militar rus Rybar a scris că “este dificil să vorbim despre amploarea pagubelor pe baza imaginilor disponibile, dar, aparent, pilonii de sprijin au fost avariați. Este singurul pod de cale ferată care duce spre partea de vest a regiunii Odesa direct prin teritoriul Ucrainei. O rută alternativă mai scurtă este cea rutieră, care traversează aproape 8 km prin teritoriul Moldovei.”

Podul a devenit de la începutul războiului o rută vitală pentru exportul de cereale pe cale terestră și feroviară din Ucraina spre România, după ce porturile ucrainene de la Marea Neagră au fost blocate de Marina Rusă. Podul Zatoka a fost atacat cu rachete de mai multe ori, în primăvara și în vara anului trecut.

Sursa: ISW

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday