Potrivit unor oficiali americani, armata Statelor Unite a început deja să trimită ajutoare în Turcia. Ambasadorul SUA din Turcia a declarat pentru The Washington Post că două echipe americane de căutare și salvare au făcut eforturi în ultimele 48 de ore pentru a scoate victimele de sub ruine în orașul Adiyaman. În următoarele zile, alte elicoptere militare americane vor ajunge în Turcia. Pe lângă ajutorul militar, Statele Unite au anunțat și un pachet de ajutor financiar în valoare de 85 de milioane pentru Turcia și Siria. 

Armata americană are mii de soldați la baza aeriană Incirlik, la aproximativ 250 de kilometri vest de epicentrul cutremurului. Încă de miercuri, echipajele aeriene militare americane de la Incirlik au început să transporte primele echipe de salvare în zonele afectate de cutremure, în timp ce armata continuă să transporte echipele de civili americani de căutare și salvare în țară, au declarat oficialii. Secretarul de stat Antony Blinken a precizat că SUA au desfășurat peste 150 de militari specializați în misiuni în zone de dezastre pentru Turcia, precum și elicoptere pentru a ajunge în zonele greu accesibile.

Am desfășurat persoane specializate în situații de urgență, ingineri, paramedici, împreună cu instrumente și echipamente“, a spus Blinken în cadrul unei conferințe de presă comună cu secretarul NATO, Jens Stoltenberg.

Un purtătorul de cuvânt al Pentagonului a declarat că comandamentul european al armatei americane a desfășurat o echipă în Turcia și pre-poziționează active suplimentare pentru a sprijini eforturile de ajutor și pentru a răspunde oricăror noi solicitări din partea guvernului turc. Comandamentul armatei americane din Orientul Mijlociu a trimis, de asemenea, o echipă de ajutor. În plus, portavionul USS George H.W. Bush se afla în Marea Mediterană și se îndrepta spre Turcia, pentru a ajuta la nevoie, potrivit oficialilor americani.

În ceea ce privește Siria, 14 camioane cu ajutoare din partea SUA au intrat vineri pe în țară, după ce au trecut de granița cu Turcia. Camioanele s-au îndreptat spre regiunea Idlib din nord-vestul țării, unde milioane de oameni sunt strămutați.

Bilanțul victimelor din Turcia și Siria a depășit 22 de mii de morți. Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat vineri că cel puțin 19.388 de persoane au fost ucise și aproape 78 de mii de persoane au fost rănite în urma cutremurelor de luni. În nord-vestul Siriei, salvatorii au transmis că peste 2.037 de persoane au murit și aproape trei mii au fost rănite. Totuși, presa de stat a raportat doar 1.347 de morți și 2.295 de răniți. 

Sursa: The Washington Post

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday