Recep Tayyip Erdogan a recunoscut pentru prima dată că eforturile guvernului pentru căutarea și salvarea victimelor cutremurelor de luni nu au fost așa rapide cum se aștepta. Acesta subliniase anterior că au existat anumite deficiențe în ceea ce privește răspunsul autorităților, însă în cadrul unei vizite de astăzi, din orașul grav afectat Adiyaman, a recunoscut că echipele de salvatori ar fi putut interveni mult mai repede.

Președintele a fost criticat de populația Turciei din cauza numărului mic de salvatori mobilizați în primele zile de după cutremur, esențiale pentru salvarea celor care mai erau în viață. De asemenea, opinia publică a considerat că ajutorul umanitar pe care a reușit să îl obțină a fost insuficient. Aceste critici au determinat autoritățile să oprească accesul populației la Twitter timp de mai mult de 12 ore.

Printre criticii lui Erdogan s-au aflat și adversarii săi politici. Liderul opoziției, Kemal Kilicdaroglu, a declarat că vina pentru dezastrul din Turcia o are partidul aflat la guvernare care a permis construirea unor clădiri care nu respectau normele stabilite.

Erdogan a explicat că acțiunile salvatorilor au fost îngreunate de amploarea seismelor, începutul unei furtuni de zăpadă imediat după primul cutremur și de faptul că unii dintre salvatorii care ar fi putut începe intervențiile au fost victime ale acestora.

Ultimele date arată că în total, în Siria și Turcia au murit 22 de mii de oameni, dintre aceștia aproximativ 19 mii doar în Turcia.

Surse alternative: Barron`s, France24

Sursa foto: Malivoja | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday