Volodimir Zelenski a fost primit cu aplauze în plenul Parlamentului European, iar la începutul discursului părea că abia își mai putea abține lacrimile. A mers apoi între liderii de state și de guverne ai Consiliului European, vorbind astfel celor două corpuri legislative ale Uniunii Europene. Solicitările sale au fost aderarea cât mai rapidă a Ucrainei la Uniunea Europeană, impunerea de noi sancțiuni pentru Rusia și livrarea de armament avansat, în condițiile în care ofensiva rusă din această primăvară pare deja să fi început.

Politico observă faptul că reuniunile de la Bruxelles ale președintelui ucrainean au fost menite să consolideze legăturile Kievului cu UE, făcând țările membre să perceapă Ucraina ca fiind una de a lor. Zelenski şi-a început discursul din Parlamentul European prin a contura “un mod de viață ucraineano-european”, susținut de valori democratice și umane comune, precum şi de “un viitor comun”. A plasat Rusia ca fiind opusul a tot ceea ce reprezintă UE – “Ne apărăm de cea mai antieuropeană forță a lumii moderne”, a spus Zelenski. A continuat prin a reitera nevoia de asistenţă militară suplimentară – artilerie, muniţie, tancuri moderne, rachete cu rază lungă de acţiune şi avioane de vânătoare moderne, cât mai rapid, pentru capacitatea defensivă a Ucrainei.

Preşedintele Ucrainei a subliniat şi necesitatea impunerii a mai multor sancţiuni Rusiei. Ca răspuns, Ursula von der Leyen a anunţat, imediat după aceea, că UE va impune noi interdicţii de export, cât şi sancţiuni împotriva liderilor militari, oamenilor politici şi propagandiştilor ruşi, pentru a limita fondurile cu care Rusia își finanțează invazia. Dar la insistenţele preşedintelui Zelenski de a adera la UE “anul acesta”, von der Leyen a răspuns că “nu există un calendar rigid […] Este un proces bazat pe merite”.

Deşi Ucraina nu a primit nicio promisiune concretă că va fi primită în UE în 2023, pe fondul prudenţei țărilor în ceea ce privește scurtarea unui proces care, în mod normal, se întinde pe ani de zile, în cadrul summitului, Roberta Metsola, ambasadorul UE în Ucraina, a desfășurat un steag al UE şi i l-a înmânat lui Zelenski. “Ucraina va fi membră a Uniunii Europene”, a spus preşedintele ucrainean.

Analiză integrală la Politico

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday