Pe fondul importanței securității statului, am decis să suspend, începând de mâine și pe o perioadă nedeterminată, traficul prin vama Bobrowniki de la granița cu Belarus”, a scris ministrul polonez de Interne, Marius Kaminski pe pagina sa de Twitter.

Reuters scrie că decizia guvernului polonez vine pe fondul unor relații deja tensionate dintre cele două țări vecine, afectate și mai mult recent de decizia unui tribunal din Belarus prin care a condamnat la opt ani de închisoare un jurnalist polonez. Varșovia consideră că procesul a fost motivat politic. 

Vama Bobrowniki, care se află la 200 de km distanță de Varșovia, este printre principalele puncte de trecere a graniței către țara vecină. Ministrul polonez a mai precizat, în contextul arestării jurnalistului, că va face presiuni pentru a adăuga pe listele de sancțiuni o serie de persoane apropiate președintelui bielorus Alexandr Lukașenko.  

Polonia a devenit în ultimii ani țara în care majoritatea oponenților regimului Lukașenko au emigrat și, în ultimul an, unul dintre cei mai loiali aliați ai Ucrainei, în contextul invaziei Rusiei. De cealaltă parte, Rusia a folosit poziția geografică a Belarusului pentru a-și trimite trupele în diferite zone nordice ale Ucrainei, inclusiv la Kiev. Anterior războiului, granița dintre Polonia și Belarus a fost punctul în care a fost creată o nouă criză a migranților, în momentul în care autoritățile bieloruse au vrut să permită accesul în țara vecină pentru zeci de mii de migranți.

Sursa: Reuters

Sursa Foto: Sylwia Szmulewicz / Dreamstime

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday