Ultimul bilanț al victimelor cutremurelor anunțat de autoritățile de la Ankara și citat de Washington Post indică peste 16.500 de morți și în jur de 66 de mii de răniți. De cealaltă parte a graniței, în Siria, numărul persoanelor decedate a urcat la 3.300, iar alte cinci mii sunt rănite. 

Astfel, bilanțul victimelor din ambele țări l-a depășit pe cel din 1999, când un cutremur la fel de puternic a lovit nord-vestul Turciei, iar 17 mii de oameni au murit. Președintele turc Recep Tayyip Erdogan afirmă că un număr final al victimelor cutremurelor va fi raportat abia peste câteva săptămâni, având în vedere numărul clădirilor distruse, în jur de 6.500.

Un convoi de șase camioane ONU, cu echipamente, produse medicale, corturi, pături și alte produse nealimentare, a ajuns în nord-vestul Siriei, însă Organizația menționează că va fi nevoie de mult mai multe ajutoare, în special în zonele controlate de rebeli. Este primul astfel de ajutor internațional primit de Siria.

Astăzi, România a anunțat că trimite în Siria ajutoare umanitare ce constau în alimente, produse de cazarmament și haine, după ce țara a solicitat miercuri asistență din partea UE prin mecanismul European de Protecție Civilă. Marea Britanie anunță un ajutor de 3 milioane de lire sterline pentru a sprijini operațiunile de căutare și de salvare din Siria.

MAE a informat miercuri că, în total, 31 de cetățeni români aflați în Turcia au fost aduși înapoi în țară. Totodată, până în această dimineață, echipa mixtă din România a reușit să salveze patru persoane, victime ale cutremurelor din Turcia.

Surse: The Washington Post, CNN

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday