Polonia și statele baltice îndeamnă UE să folosească active rusești înghețate în valoare de 300 de miliarde de euro pentru a ajuta la reconstrucția Ucrainei.

Într-o scrisoare comună adresată liderilor Uniunii Europene, Polonia, Letonia, Lituania și Estonia au cerut folosirea imediată a fondurilor rusești, blocate încă de la începutul conflictului, cât mai curând posibil. Nu putem aștepta până când războiul se va încheia și se va semna un acord de pace”, se arată în document. 

Cele patru țări îndeamnă astfel Consiliul European să folosească cele 300 de miliarde de euro pentru a ajuta persoanele strămutate din interiorul Ucrainei și pentru a începe reconstrucția țării. În noiembrie anul trecut, Comisia Europeană a sugerat crearea unei structuri care să gestioneze activele înghețate ale Băncii Centrale din Rusia, la care se mai adaugă 18 miliarde de euro, bani ai oligarhilor ruși, sancționați de UE. La vremea respectivă oficialii au declarat că doar veniturile generate de acești bani (dobânzile) ar putea merge către Ucraina, pe fondul incertitudinii privind legalitatea confiscării acestora.

Însă Polonia și statele baltice susțin că toate activele ar trebui să fie folosite pentru a acoperi costurile agresiunii rusești împotriva Ucrainei. Încă nu se știe dacă fondurile vor fi folosite în totalitate, dar un oficial UE a declarat că “din punct de vedere juridic, [utilizarea activelor înghețate rusești] este destul de dificilă, dar există un impuls politic în acest sens”. Totuși, unii economiști sunt de părere că natura juridică a fondurilor Băncii Centrale a Rusiei este “complet diferită față de activele înghețate ale rușilor sancționați, deși uneori sunt confundate cu acestea”. 

Această propunere ar putea fi discutată în timpul summitului de la Bruxelles de astăzi, la care va participa președintele Zelenski, scrie The Guardian. Ieri, președintele ucrainean a început un tur la Londra și Paris, unde s-a întâlnit cu Rishi Sunak, Emmanuel Macron și Olaf Scholz. În timpul discursului ținut în parlamentul britanic, Volodimir Zelenski a cerut avioane de luptă necesare pentru apărarea Ucrainei.

Sursă alternativă: The Guardian

Folosim cookies