Lansarea Bard a provocat cea mai mare scădere de o zi (-8%) a companiei Alphabet (Google) din ultimele luni. Asistentul său de căutare AI, care ar fi trebuit să facă concurență ChatGPT integrat pe Bing, face rezumate text ale rezultatelor căutării, în locul prezentării celor mai relevante linkuri, dar, înainte de relansare, o verificare Reuters a materialelor de prezentare a arătat că acestea includeau un răspuns greșit.

Într-un GIF animat, care arată cum funcționează Bard, un utilizator introduce în interogarea de căutare întrebarea “Despre ce descoperiri noi de la telescopul spațial James Webb îi pot spune copilului meu de 9 ani?” Telescopul NASA a fost pus în funcțiune în decembrie 2021 și a fost folosit de oamenii de știință pentru a face mai multe descoperiri de noi planete în afara Sistemului Solar. Unul dintre răspunsurile generate de Bard spune: “JWST a făcut primele fotografii ale unei planete în afara propriului nostru sistem solar”, un răspuns incorect, pentru că prima fotografie realizată vreodată unei exoplanete a fost făcută în 2004 de către telescopul VLT din Chile.

Imediat după aceea prețul acțiunilor companiei-mamă, Alphabet, a scăzut cu -8%, cea mai mare scădere de o zi din octombrie 2022.

Inexactitățile sau erorile generate de sistemele de inteligență artificială, care nu sunt ușor de observat și de corectat de oameni, au născut vii dezbateri privind nocivitatea acestora, având în vedere faptul că ele pot induce adevărate curente de informații false în societate. OpenAI, creatorul rivalului chatbot ChatGPT, a declarat din start că acesta are limitări și a recunoscut că uneori poate scrie răspunsuri care sună plauzibil, dar care sunt incorecte sau fără sens. Totuși, acțiunile Microsoft au crescut cu 6% în ultima săptămână, după ce aceasta a anunțat integrarea ChatGPT în browserul Edge și în motorul de căutare Bing.

Surse alternative: Reuters, FT

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday