Conform unor oficiali citați sub anonimat de Politico, acest scenariu a fost discutat într-o întâlnire privată între prințul saudit Mohammed bin Salman (ocupă și funcția de prim-ministru) și premierul grec Kyriakos Mitsotakis, în vara anului 2022. Un alt oficial a afirmat că Arabia Saudită s-a arătat dispusă să acopere în totalitate costurile de găzduire pentru Grecia și Egipt, dacă se va decide ca cele trei să fie organizatoarele turneului. În urma acestui acord, saudiții ar urma să organizeze trei sferturi din toate meciurile.

Nu este clar dacă oferta a fost acceptată, însă în noiembrie 2022, ministrul saudit al Turismului a confirmat că există intenția de a depune candidatura alături de Grecia și Egipt: “Luăm în considerare o ofertă împreună și ne dorim să fie una câștigătoare. Cu siguranță cele trei țări ar investi masiv în infrastructură și ar fi pregătite.”

Cupa Mondială din 2022 a dat naștere la numeroase controverse pentru că a fost organizată în Qatar, într-un context marcat de acuzații de corupție și încălcări ale drepturilor omului. Oferta Arabiei Saudite ar putea amplifica criticile potrivit cărora statele din Golful Persic își folosesc averea pentru a cumpăra organizarea campionatului.

Decizia cu privire la cine va găzdui Cupa Mondială din 2030 se va lua în 2024, prin vot public al întregului Congres al FIFA, format din peste 200 de asociații membre din întreaga lume. Dacă țările africane, atrase de prezența Egiptului și de investițiile saudite în jurul Africii, susțin candidatura, iar națiunile asiatice fac același lucru, în timp ce Grecia atrage câteva voturi europene, propunerea condusă de Arabia Saudită va avea mari șanse de a câștiga, explică Politico, care subliniază că “metoda de calcul este una inteligentă”. Arabia Saudită creează astfel o coaliție transcontinentală, ce ar asigura un echilibru geografic, cu meciuri pe trei continente.

“Arabia Saudită încearcă în mod strategic să se poziționeze ca un hub afro-eurasiatic – centrul unei noi ordini mondiale. Acest lucru i-ar permite să exercite o putere și o influență semnificativă pe o zonă geografică vastă, prin construirea de relații cu parteneri cheie. Organizarea alături de Egipt și Grecia nu este un semn de binefacere, ci un amplu plan prin care guvernul de la Riad îl pune în aplicare prin donația de stadioane”, afirmă un profesor din Paris, expert în geopolitică.

Principalii rivali ai saudiților sunt o candidatură comună a Spaniei, Portugaliei, la care se poate alătura Ucraina sau Maroc, conform BBC, dar și o candidatură sud-americană a Argentinei, Uruguayului, Paraguayului și Chile. Politico a contactat toate părțile implicate în acest caz. Grecia, Arabia Saudită și FIFA au refuzat să comenteze informațiile, iar guvernul egiptean nu a răspuns încercărilor de a fi contactat. Cupa Mondială din 2026 va fi organizată în SUA, Canada și Mexic.

Analiza integrală pe Politico

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday