Potrivit anunțurilor de răscumpărare postate online pe serverele afectate și analizate de Reuters, atacul a vizat peste 3.800 de servere în Europa în weekend, conform cifrelor calculate de Ransomwhere, o platformă care urmărește activități de hacking, escrocherii și înșelăciuni cu criptomonede. Deși atacul nu a fost unul sofisticat, a atras atenția organelor cibernetice de pază naționale, în parte din cauza vitezei de răspândire.

Potrivit Reuters, amploarea perturbării organizațiilor afectate nu este momentan clară. Curtea Supremă din Florida nu a răspuns solicitărilor pentru comentarii, nici cele 12 universități contactate de Reuters, printre care se numără și instituții de învățământ superior din Ungaria și Slovacia.

Ransomwhere a transmis că hackerii par să fi obținut doar 88 de mii de dolari, o sumă modestă după standardul de răscumpărări de mai multe milioane de dolari cerute în mod regulat. Un expert în securitate cibernetică crede că focarul a pornit de la exploatarea unei vulnerabilități veche de doi ani într-un program folosit de aceste servere. Ulterior, VMWare a îndemnat clienții să facă upgrade la cele mai recente versiuni ale software-ului său.

Nu este nimic neobișnuit, dar diferența este scara la care a fost efectuat atacul, spun experții, care atrag atenția asupra faptului că aceste atacuri sunt “extrem de vizibile”, sugerând că hackerii vor momentan să atragă atenția. Oficialii din Italia pentru siguranța digitală au declarat că nu există dovezi care să indice o agresiune din partea unui stat sau a unei entități asemănătoare unui stat ostil”.

Samuli Könönen, specialist la Centrul național finlandez de securitate cibernetică, a declarat pentru Reuters că atacul a fost probabil săvârșit de o grupare și că nu este deosebit de sofisticat, deoarece multe victime au reușit să-și salveze datele fără a plăti o răscumpărare: Grupurile de ransomware mai experimentate nu fac acest tip de greșeală”.

Analiza integrală Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday