Reprezentanții instituțiilor implicate în operațiunile de salvare din Turcia și Siria au explicat pentru Euronews că, după producerea seismelor, prima măsură luată a fost trimiterea echipelor de salvare care să ajute la căutare victimelor și care să asigure necesarul de hrană, apă, dar și adăposturi pentru cei rămași fără case. Salvatorii explică totuși că vremea ploioasă și rece îngreunează operațiunile.

Conform Euronews, în cazul unor dezastre naturale de asemenea amploare, organizațiile din diverse zone încep să comunice între ele pentru a demara acțiunile necesare, urmând ca toate operațiunile să fie coordonate de Biroul ONU pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare (OCHA). Adjunctul purtătorului de cuvânt al OCHA spune acum că situația în Siria este diferită și mai dificilă decât cea din Turcia în ceea ce privește ajutorul acordat, întrucât guvernul sirian nu a solicitat intervenția altor state. Din această cauză, mai explică oficialul, până acum nu a fost trimis niciun fel de ajutor de urgență în Siria.

Spre deosebire de Siria, Turcia dispune deja de o instituție națională “solidă” care acționează în astfel de situații de urgență. Cu toate acestea, Ankara a apelat la ONU pentru a putea face față situației dezastruoase. De asemenea, a solicitat și intervenția Uniunii Europene prin mecanismul de protecție civilă. Pe de cealaltă parte, șefa diplomaţiei germane, Annalena Baerbock, a cerut Rusiei (care sprijină regimul sirian în lupta împotriva grupărilor rebele și teroriste) să convingă Siria să accepte ajutoarele umanitare trimise de comunitate internațională. 

În acest context, 15 echipe de căutare din 13 țări au fost trimise la doar câteva ore după primul cutremur, iar Comisia Europeană ține în continuare legătura că guvernul turc. Instituția UE asigură 75% din costurile operațiunilor de salvare.

Analiza completă pe Euronews

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday