Comandantul Militar care supraveghează spațiul aerian nord-american a informat că mai multe incidente de supraveghere cu baloane chinezești de spionaj nu au fost detectate în timp real, în timpul mandatului lui Donald Trump, iar Pentagonul a aflat despre ele mai târziu decât cerea procedura. Unele dintre aceste incidente au fost clasificate inițial ca “fenomene aeriene neidentificate”. Însă în ultimii trei ani, Pentagonul și agențiile americane de informații și-au intensificat efortul de a găsi explicații pentru aceste fenomene, iar unele dintre ele au fost reclasificate ca fiind baloane chinezești de spionaj.

Jake Sullivan, consilier al securităţii naționale al Casei Albe, a subliniat că autoritățile americane și-au îmbunătățit capacitatea de a detecta “lucruri pe care Administrația Trump nu a fost în stare să le detecteze”, cu referire la balonul care a tranzitat spațiul aerian al Statelor Unite săptămâna trecută..

John Kirby, purtător de cuvânt al Consiliului Național de Securitate, a menţionat că au mai existat cel puțin trei astfel de incidente în timpul președenției lui Donald Trump, dar pe perioade scurte de timp. Foștii oficiali din timpul lui Trump, dar și fostul șef de stat au respins aceste informații. Alți actuali oficiali americani au declarat, sub protecția anonimatului, că cel puțin unul s-a mai produs de când Joe Biden a devenit președinte, însă nu au precizat și când anume.

Incidentele cu baloane de supraveghere din trecut au fost păstrate secrete de serviciile americane, pentru ca agenții care le trimit să nu știe dacă au fost sau nu descoperite. Comunitatea americană de informații a publicat în 2021 un prim raport cu privire la 144 de incidente necunoscute, însă nu au fost oferite explicații pentru toate.

Oficialii americani mai investighează posibilitatea ca Beijingul să fi folosit drone quadcopter în operațiuni de spionare a Armatei Americane. Un raport clasificat care a ajuns la congresmeni în ianuarie aduce în discuție cel puțin două incidente de supraveghere cu tehnologii avansate, care ar fi putut fi interpretate greșit de autoritățile americane. Deși nu a fost indicat un stat care ar fi putut lansa astfel de operațiuni, doi oficiali au declarat că este foarte probabil ca acesta să fie China.

Nu este clar ce anume supraveghea balonul doborât la finalul săptămânii trecute, însă oficialii americani cred, pe baza incidentelor de securitate anterioare, că Beijingul dorește să obțină mai multe informații despre pregătirea piloților americani și despre modul în care SUA se folosește de armamentul militar pentru a amplifica forța de luptă a militarilor. Resturile balonului vor fi ridicate din Oceanul Atlantic și analizate. Consiliul Național de Securitate a precizat că această operațiune va mai dura și a mai subliniat faptul că obiectul era manevrabil.

Sursa: The New York Times
Sursă Foto:
 W.scott Mcgill | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday