Concret, plafonul interzice companiilor din industrie să finanțeze, comercializeze sau să transporte produsele petroliere rusești vizate decât dacă au fost achiziționate sub prețul stabilit. În prezent, un baril de motorină produs în Rusia costă aproximativ 130 de dolari, astfel încât experții precizează că, probabil, plafonul nu va afecta direct și prea curând veniturile Rusiei din exporturi.
Reprezentanții UE au precizat că măsura face parte din “răspunsul continuu al blocului comunitar și al partenerilor la războiul pornite de Rusia în Ucraina”. Anterior, la inițiativa G7, UE și Australia au convenit asupra unui plafon de preț pentru țițeiul rusesc la 60 de dolari pe baril, care a intrat în vigoare la 5 decembrie. Ulterior acestei decizii din partea Occidentului, președintele Vladimir Putin a semnat un decret prin care se interzic exporturile de petrol către țările care au implus plafonarea.
Financial Times scrie că plafonul va fi revizuit la fiecare două luni. Doi oficiali europeni au declarat pentru publicația britanică faptul că unele state G7, printre care și SUA, nu sunt de acord cu un astfel de mecanism, având în vedere potențiala instabilitate pe care o poate provoca pe piețele energetice.
Surse: Financial Times, Politico, Reuters
Sursa Foto: Ys7485 | Dreamstime
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.