Procurorul-șef al DNA a declarat la prezentarea bilanţului de activitate că, în cele 90 de dosare cu privire la pandemia Covid aflate în lucru, sunt 122 de persoane suspecte sau inculpate, adăugând că “prejudiciile sunt enorme”. 

Direcția precizează într-un comunicat de presă că anul trecut a trimis în judecată 404 dosare, cele mai multe de la înființarea instituției.

Alte puncte ale raportului pe 2022: 

  • Cei mai mulți inculpați trimiși în judecată, 779, dintre care 252 de persoane ocupau funcții de conducere, de control sau alte funcții publice. Au fost trimiși în judecată 11 demnitari, dintre care doi miniștri, patru parlamentari și un subsecretar de stat. 
  • Procentul de achitări a scăzut la 11%, fără a lua în considerare achitările dispuse ca urmare a deciziilor Curții Constituționale. 
  • Procurorii au dispus măsuri asiguratorii în valoare de peste 461 de milioane de euro, față de 131 de milioane în 2021. 
  • Cuantumul prejudiciului estimat în toate dosarele în lucru la finalul anului trecut a ajuns la 4,2 miliarde de euro, comparativ cu 1,6 miliarde la finalul lui 2021. 

  • Instanțele de judecată au pronunțat 287 de hotărâri penale de condamnare față de un număr de 439 de inculpați. 
  • Există un deficit de 49 de procurori.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday