Banca Angliei (BoE) a majorat pentru a zecea oară consecutiv dobânda de referință, într-un pas mai mic decât cele anterioare. Procentul de 0,5% este în linie cu așteptările analiștilor. Banca a semnalat că inflația, a atins vârful și se așteaptă ca acest indicator să coboare până la 4% la sfârșitul acestui an.

În prezent, dobânda de referință se situează la 4%, cel mai mare nivel din 2008 până în prezent. Atât BoE, cât și investitorii sunt de părere că nu vor mai fi necesare majorări agresive.

Banca Angliei avertizează că economia nu a depășit riscul de a intra în recesiune, chiar dacă efectele nu vor fi atât de puternice cum se aștepta inițial, și va scădea cu 0,5% în acest an. Conform ultimelor calcule, este de așteptat ca recesiunea să dureze cinci trimestre în loc de opt.

Economia Marii Britanii, care s-a bazat mult pe importurile de gaze din Rusia, a fost puternic afectată de izbucnirea războiului din Ucraina și de aplicarea sancțiunilor contra Moscovei. De asemenea, economia s-a confruntat cu o scădere a forței de muncă determinată de Brexit și de pandemie.

Surse alternative: Reuters, BBC

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday