Iran acuză Israelul că a coordonat atacul cu drone kamikaze de la o bază militară iraniană, de săptămâna trecută, și amenință cu “un răspuns ferm oriunde și oricând va fi necesar”.

Într-o scrisoare adresată șefului ONU, reprezentantul Iranului în cadrul Organizației a transmis că “Primele investigații sugerează că regimul israelian a fost responsabil pentru acest act de agresiune”. Acesta a mai adăugat că “Iranul își rezervă dreptul legitim de a-și apăra securitatea națională și de a răspunde ferm la orice amenințare sau abatere a regimului israelian, oriunde și oricând este necesar”.

O agenție de știri de stat iraniană a descris ulterior dronele folosite în atacul de săptămâna trecută ca fiind “quadcoptere echipate cu bombe”. Quadcopterele, care sunt drone cu patru rotoare, operează de obicei de la distanțe scurte și sunt ghidate prin telecomandă. 

Oficialii israelieni au refuzat să răspundă acuzațiilor în acest sens. Totuși, Israelul a declarat anterior că este dispus să atace Iranul, dacă guvernul nu limitează programele nucleare ale Teheranului. De asemenea, Wall Street Journal a citat surse oficiale americane care susțin că bombardamentul a fost într-adevăr executat de Israel. Anul trecut în iulie, Teheranul a declarat că a arestat o echipă de sabotaj formată din militanți kurzi care lucrau pentru Israel și care plănuiau să arunce în aer un centru “sensibil” al industriei de apărare din Isfahan.

Atacul de săptămâna trecută a avut loc la o uzină de armament din Isfahan, localizată la 400 de kilometri sud de Teheran. Potrivit Ministerului apărării din Iran, au fost folosite trei drone kamikaze de dimensiuni mici. Una dintre drone a fost lovită de apărarea aeriană, iar două au explodat în aer. 

Surse alternative: Reuters, AP News

Sursa foto: Wirestock | Dreamstime.com

Folosim cookies