The Wall Street Journal arată că armatele americane și israeliană au desfășurat, săptămâna trecută, cel mai mare exercițiu militar din istorie, 7.500 de soldați exersând o serie de scenarii de eliminare a sistemelor de apărare aeriană, care ar putea fi elemente cheie ale unei lovituri militare majore asupra Iranului.

Despre operațiunea de azi noapte din orașul Isfahan, publicația americană arată că “Israelul a efectuat o lovitură cu dronă vizând un complex de apărare din Iran, în timp ce SUA și Israelul caută noi modalități de a limita ambițiile nucleare și militare ale Teheranului, potrivit oficialilor americani și persoanelor familiare cu operațiunea”. Atacul Israelului, mai arată WSJ, vine în contextul în care oficialii israelieni și americani caută noi modalități de combatere a operațiunilor de destabilizare ale Iranului, inclusiv aprofundarea cooperării sale militare cu Rusia.

Știrea în forma inițială:

O uzină de armament din centrul țării a fost atacată cu drone. Incendiu puternic și la rafinăria din Tabriz, în nord. Pe rețele de socializare circulă informații, neconfirmate, privind atacarea mai multor facilități militare și chiar o explozie care ar fi fost corelată cu un cutremur de suprafață produs aseară la granița cu Turcia.

Ministerul apărării din Iran susține că trei drone kamikaze, de mici dimensiuni, au atacat o facilitate militară din orașul Isfahan, aflat la 400 de kilometri sud de Teheran. Una dintre drone a fost lovită de apărarea antiaeriană, iar celelalte două au explodat în aer. Din fericire, acest atac nereușit nu a provocat pierderi de vieți omenești și a provocat pagube minore acoperișului fabricii de armament”, se arată într-un comunicat transmis de agenția de știri de stat IRNA, potrivit Reuters.

Imaginile de la Isfahan par a arăta o explozie, mult mai puternică decât cele produse de tirurile antiaeriene. În provoncia Isfahan se află și centrul de îmbogățire a uraniului de la Natanz, dar și baza militară aeriană a avioanelor F-14, pe care Iranul le-a primit de la SUA înainte de Revoluția Islamică din 1979.

Atacul de la Isfahan s-a produs sâmbătă seara, la ora locală 23.30. Cu mai bine de o oră și jumătate înainte, un cutremur puternic, dar de suprafață, avusese loc în apropierea graniței cu Turcia, în orașul Khoy. Pe rețelele de socializare circulă imagini, a căror autenticitate nu a fost verificată, ce par a arăta o explozie în momentul producerii cutremurului. Totuși, corelația acestora nu este neapărat necesară, putând fi vorba de explozia unui transformator electric. De asemenea, tot pe rețelele de socializare sunt informații privind alte atacuri, asupra unor ținte din alte orașe iraniene, dar nici acestea nu s-au confirmat până duminică dimineața.

După cutremur și după atacul cu drone de la Isfahan, agențiile iraniene au raportat un incendiu puternic la rafinăria din Tabriz, un oraș de 1,5 milioane de locuitori, aflat aproape de granița cu Azerbaidjan, dar și de locul cutremurului de aseară.

Associated Press pune toate aceste ciudate evenimente la un loc, fără a indica în mod clar o legătură între ele.

Iranul este acuzat de comunitatea internațională că furnizează Rusiei drone kamikaze cu care aceasta atacă Ucraina. În același timp, Iranul este într-un coflict istoric cu Israelul, care a fost lovit în ultimele zile de atentate teroriste.

Surse alternative: WSJ, AP, Reuters, CNN, IRNA

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday