Peste un milion de mașini electrice au fost vândute anul trecut în UE, ceea ce reprezintă o cotă record de 12% din totalul vânzărilor, în creștere față de anii anteriori.

Datele Asociației Europene a Producătorilor de Automobile (ACEA) arată că anul trecut, în Europa, vehiculele electrice au reprezentat aproximativ 12,1% din totalul vânzărilor de mașini noi, față de 9,1% în 2021 și doar 1,9% din 2019. În total, în 2022 s-au vândut 9,1 milioane de mașini. Vehiculele hibride au reprezentat 22,6% din totalul vânzărilor de mașini noi, iar cele plug-in hibrid 9,4%.

Creșterea a fost, scrie Deutsche Welle, datorată în special unui avans al achizițiilor de vehicule electrice noi în Germania, unde au fost vândute peste 198 de mii de unități. Vânzările au crescut puternic spre sfârșitul anului, pe fondul subvențiilor acordate de guvern care urmau să expire la sfârșitul anului 2022.

Cota de piață a vehiculelor cu motoare convenționale (diesel și benzină) a continuat să scadă, dar, cu toate acestea, au reprezentat peste jumătate din totalul mașinilor noi vândute anul trecut. Mașinile cu motoare pe benzină au acumulat 36,4% din vânzări, iar cele cu motorizări diesel 16,4%. În ultimul trimestru al anului trecut însă, pentru prima dată, vânzările de vehicule noi full electric, plug-in hybrid și hybrid combinate au depășit vânzările de mașini cu motoare pe benzină și motorină.

Asociația Europeană a Producătorilor de Automobile transmite însă că Europa are nevoie de un plan de dezvoltare a infrastructurii stațiilor de încărcare de vehicule electrice. “În ciuda multor anunțuri și promisiuni, dezvoltarea infrastructurii nu ține pasul cu dezvoltarea industriei”, a declarat directorul executiv al Renault și președintele ACEA.

Surse: Deutsche Welle, ACEA

Folosim cookies