Legea propusă de doi parlamentari democrați din Massachusetts prevede implementarea unui program de donare de organe în rândul condamnaților la închisoare. În cazul în care va fi implementat, “programul va permite persoanelor încarcerate eligibile să obțină o reducere de cel puțin 60 de zile și de maxim 365 a sentinței”. 

Proiectul trebuie supus întâi la la vot, și dacă va fi adoptat, autoritățile vor înființa un comitet compus din cinci membri responsabili de derularea programului. Acest comitet va stabili, de asemenea, standardele pe care prizonierii trebuie să le îndeplinească pentru a fi eligibili, dar și raportul dintre “cantitatea de măduvă osoasă și numărul de organe” care trebuie donate și numărul de zile reduse din sentință. 

În prezent, scrie The Guardian, Biroul Federal al Închisorilor din SUA permite ca prizonierii să doneze organe doar membrilor familiei. Totodată, nicio închisoare de stat din SUA nu permite donarea organelor prizonierilor executați, chiar dacă sunt donatori înregistrați. 

Potrivit datelor organizației științifice care administrează rețeaua de aprovizionare și transplant de organe din SUA, United Network for Organ Sharing, peste 104 mii de persoane așteaptă în SUA un transplant, dintre care doar 58.970 se află pe lista de așteptare. 

Surse alternative: Business Insider, The Guardian

Sursa Foto: Maigi / Dreamstime

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday