Rusia. Vladimir Putin ordonă autorităților să verifice intensiv mașinile care circulă în regiunile de la granița cu Ucraina și să caute în mod activ arme și explozibili, de teama unor eventuale atacuri.

În decretul prezidențial semnat marți de președintele rus se arată că “verificarea vehiculelor prin mijloace tehnice pentru detectarea armelor și explozivilor va începe în regiunile în care a fost confirmat un nivel ridicat de amenințare teroristă”, făcând referire în mod deosebit la regiunile de la frontiera ruso-ucraineană, inclusiv Belgorod.

Guvernul rus a decretat, încă de la începutul războiului din Ucraina, un nivel galben de amenințare teroristă, în regiunile de graniță, care a fost prelungit de autoritățile locale la fiecare două săptămâni.

Îngrijorările autorităților ruse s-au accentuat în ultimele luni. De exemplu, pe 8 octombrie a avut loc o explozie la podul feroviar de peste strâmtoarea Kerci, în urma căreia o parte a podului Crimeei s-a prăbușit. Informațiile de atunci au arătat faptul că explozia a fost cauzată de un camion cu explozibil, care trecuse de verificările de la punctul de control.

De asemenea, luna trecută, o persoană a fost ucisă, și alte opt rănite în orașul Belgorod, care se află în apropierea frontierei Rusiei cu Ucraina, în urma unor explozii. Guvernatorul regiunii a acuzat armata ucraineană că s-a aflat în spatele acestui atac. De altfel, regiunea Belgorod a fost atacată constant de la începutul războiului fiind lovite depozite de combustibili, de muniție, cât și instalații de electricitate. Până acum, Kievul nu a revendicat niciunul dintre aceste atacuri efectuate pe teritoriului Rusiei.

Surse: Reuters , BBC 

Folosim cookies