Conform oficiului european de statistică, în al patrulea trimestru al anului trecut, PIB-ul ajustat sezonier a crescut cu 0,1% în Zona Euro și a rămas la același nivel în UE, comparativ cu trimestrul anterior, în ciuda faptului că cea mai mare economie europeană (Germania) a scăzut cu -0,2%. Rezultatul este unul surprinzător, deoarece analiștii chestionați de Reuters preconizau că economia Zonei Euro va scădea cu -0,1% și va intra astfel în recesiune.

Per ansamblu, produsul intern brut a crescut anul trecut cu 3,5% în Zona Euro și cu 3,6% în UE, în ciuda războiului din Ucraina și a inflației mari.

Dintre statele membre pentru care sunt disponibile date pentru al patrulea trimestru al anului 2022, Irlanda (+3,5%) a înregistrat cea mai mare creștere comparativ cu trimestrul precedent, urmată de Letonia (+0,3%), Spania și Portugalia (ambele +0,2%). Cele mai mari scăderi au fost înregistrate în Lituania (-1,7%), Austria (-0,7%) și Suedia (-0,6%).

Economia Germaniei, cea mai mare din Europa, a scăzut neașteptat cu -0,2% în ultimul trimestru din 2022, față de trimestrul anterior, iar analiștii se așteaptă să scadă și în primele trei luni ale acestui an și să intre astfel în recesiune. O altă mare economie europeană care a scăzut în ultimul trimestru este cea a Italiei, în timp ce Spania și Franța au înregistrat ușoare creșteri.

2 31012023 AP EN

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday