Guvernul SUA a acordat ajutoare de aproximativ 5,4 miliarde de dolari pe timpul epidemiei de COVID-19, între aprilie 2020 și octombrie 2022, pentru aproximativ 70 de mii de persoane cu asigurări sociale îndoielnice, au declarat autorităţile federale de supraveghere într-un raport publicat luni.

Potrivit raportului, aproximativ 57.500 de împrumuturi au fost nerambursabile, cu valoare de 3,6 miliarde de dolari. Acestea au fost emise în cadrul Programului de Protecție a Salariilor şi plătite până în august 2020.

Pandemic Response Accountability Committee (PRAC) a verificat două dintre cele mai generoase inițiative ale guvernului din timpul pandemiei: Programul de protecție a salariilor (PPP) și împrumutul pentru prejudicii economice (EIDL). Programele au fost inițiate de președintele Donald Trump, iar aproximativ o mie de miliarde de dolari în împrumuturi și granturi au fost oferite companiilor cu lipsă de numerar pentru a se menține pe linia de plutire în timpul celei mai grave crize economice de la Marea Depresiune.

Dar banii au servit și ca sursă pentru activități criminale, deoarece actorii rău intenționați au profitat de slaba supraveghere a fondurilor. În cel mai recent exemplu, PRAC a constatat că autoritățile nu au reușit să împiedice un val de aplicații să colecteze bani federali folosind numere suspecte de securitate socială.

Raportul subliniază: În lipsa unor controale, frauda semnificativă și furtul de identitate au arătat cât de importante sunt acțiunile rapide de reintroducere ale unor măsuri puternice de combatere a abuzurilor în aceste programe de urgență pentru întreprinderile mici, a declarat Gene Sperling, consilier principal al președintelui Joe Biden.

În septembrie, inspectorul general al Departamentului american al Muncii a declarat că au fost sustraşi aproximativ 45,6 miliarde de dolari din programul de asigurare de șomaj în timpul epidemiei de Coronavirus, prin metode frauduloase, precum utilizarea asigurărilor sociale ale persoanelor decedate. Tot atunci, procurorii federali au pus sub acuzare zeci de inculpați, acuzați că au furat 250 de milioane de dolari dintr-un program guvernamental de ajutor destinat copiilor nevoiași.

Surse alternative: The Washington Post, Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday