În cadrul ședinței de guvern de marți, ministrul Mediului, Tanczos Barna, i-a transmis premierului că guvernul dispune de bugetul pentru a asigura o creștere cu 15% a primei de casare pentru programul “Rabla Clasic”: “Am început pregătirea programelor Rabla clasic, Rabla plus și Rabla local. Avem bugetul pentru a asigura o creștere cu 15% a primei de casare, așa cum și dumneavoastră ați discutat la Dacia, cu ocazia vizitei pe care ați efectuat-o. Avem bugetul pentru a oferi acest sprijin majorat în 2023. În același timp, creștem bugetul pentru mașinile electrice“.

Trebuie să menționez că, față de 2020 când AFM a avut un pic peste 72.000 de beneficiari, anul trecut au apelat peste 200.000 de cetățeni la sprijin oferit de AFM, prin diverse programe, începând de la sistemul de fotovoltaice, Rabla clasică, Rabla plus la mașini sau la Rabla electrocasnice“, a declarat și premierul Nicolae Ciucă.

“Anul trecut s-au constatat evoluții absolut pozitive pe piața auto din România. A crescut numărul de mașini noi înmatriculate, a crescut exponențial numărul de mașini electrice înmatriculate datorită programelor derulate prin Administrația Fondului pentru Mediu. S-a redus numărul de mașini second-hand pentru prima dată după foarte mulți ani. Deci, parcul auto din România se întinerește și am putea spune că la sfârșitul anului 2023 bifăm inclusiv obligația din PNRR. Ne-am asumat că vom scoate peste 250.000 de mașini vechi din circulație. Cred că la sfârșitul anului 2023 deja ținta pentru 2026 va fi atinsă“, a mai informat Tanczos Barna.

Reamintim, piața auto din România a înregistrat anul trecut a patra cea mai mare creștere din UE, cu un avans al înmatriculărilor de mașini noi de +6,7% față de 2021. Dacia, pe locul nouă în Uniune. Anul trecut, în Uniunea Europeană au fost înmatriculate 9,25 de milioane de mașini, în scădere cu -4,6% față de 2021.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday