Experții citați de BBC și Reuters explică faptul că măsura prevede controale mai stricte, interzicerea relațiilor directe cu compania chineză Huawei și interzicerea exporturilor către intermediarii care apoi aprovizionează Huawei. Practic, exportul de tehnologie are acum nevoie de aprobare de la guvernul american, de teama ca aceasta să nu ajungă de fapt la Armata Chineză, prin intermediul Huawei. 

Această politică are potențialul de a limita afacerile Huawei în afara SUA, având în vedere măsura în care componentele americane sunt utilizate la nivel internațional. Mai mult, ar putea semnala o deteriorare mai pronunțată a relației dintre SUA și China.

Măsura are loc în contextul în care Washingtonul încearcă să contracareze politica industrială a Chinei, despre care oficialii americani spun că amenință interesele occidentale. Conform WSJ, sunt exceptate de la noile reguli cipurile mai puțin avansate. Până acum, Huawei nu a putut să lanseze smartphone-uri compatibile 5G, deoarece restricțiile americane i-au tăiat accesul la cele mai avansate cipuri necesare pentru a alimenta astfel de dispozitive.

Oficialii americani au plasat Huawei pe o listă neagră comercială încă din 2019, restricționând majoritatea furnizorilor din SUA de la expedierea de tehnologie către compania chineză, decât dacă obțineau licențe. Aceste măsuri au afectat profiturile Huawei, însă compania s-a plasat printre primii cinci furnizori de telefoane mobile din China, anul trecut.

Surse alternative: The Wall Street Journal, Reuters, BBC

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday