Comisia Europeană a realizat un control la nivelul site-urilor de comerț cu amănuntul, împreună cu autoritățile pentru protecția consumatorilor din 23 de state membre, din Norvegia și din Irlanda. Potrivit rezultatelor, 148 din 399 de magazine online foloseau practici de manipulare pentru a-i determina pe consumatori să le cumpere produsele.

Cele mai răspândite trei practici sunt cronometre false cu numărătoare inversă pentru oferte avantajoase și informații ascunse și interfețe web prin care consumatorii sunt direcționați să se aboneze la anumite servicii sau să facă achiziții.

Comisarul pentru Justiție, Didier Reynders, a declarat că “investigația noastră arată că aproape 40% dintre site-urile de cumpărături online se bazează pe practici de manipulare pentru a exploata vulnerabilitățile consumatorilor sau pentru a-i păcăli. […] Comisia revizuiește întreaga legislație privind protecția consumatorilor pentru a se asigura că aceasta este adaptată la era digitală, inclusiv pentru a evalua dacă tehnicile de manipulare sunt vizate în mod corespunzător.”  

Potrivit Comisiei Europene, autoritățile naționale vor contacta comercianții în cauză pentru a-și rectifica site-urile web și vor lua măsuri suplimentare, dacă este necesar, în conformitate cu procedurile naționale.

Sursa: Comisia Europeană

Foto: Andrey Popov | Dreamstime

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday