Primarul General a susținut o conferință de presă, la mai bine de o săptămână după ce o femeie a murit mușcată de mai mulți câini în zona Lacul Morii din Sectorul 6. Nicușor Dan a declarat că Bucureștiul se confruntă cu ”un val de câini abandonați de stăpâni, probabil de frică să nu fie amendați că nu i-au sterilizat și microcipat la timp”. Edilul a precizat că încă de anul trecut este în vigoare o campanie gratuită de microcipare și sterilizare și i-a asigurat pe ”bucureșteni că nu îi vom sancționa înainte de a le oferi șansa de a face aceste lucruri”.

Principalele declarații:

Ne confruntăm cu o provocare nouă. Avem un val de câini abandonați de stăpâni, probabil de frică să nu fie amendați că nu i-au sterilizat și microcipat la timp. Îi asigur pe bucureșteni că nu îi vom sancționa înainte de a le oferi șansa de a face aceste lucruri. Avem de anul trecut o campanie gratutită de microcipare și sterilizare. Nu îi sancționăm decât pe cei care refuză aceste lucruri.

Probleme majore: câinii fără stăpâni. Aceștia sunt strânși pe baza sesizărilor bucureștenilor de ASPA. A doua componentă sunt câinii de pe proprietăți care sunt lăsați să iasă în zona publică. Aici nu am avut un răspuns coerent al autorităților. A treia problemă, de zeci de ani, înmulțirea necontrolată a câinilor fără stăpâni. Aici vorbim și de București și de Ilfov. Nu există sancțiuni pentru cei care ignoră măsurile de microcipare și sterilizare.

Soluția, care se aplică și în țările occidentale. Să microcipăm câinii din București și Ilfov. Voi propune o sumă consistentă pentru microcipare și sterilizare gratuită pentru proprietarii de câini din București și o sumă pentru adăposturi. E nevoie de implicare autorităților, să avem în echipele de campanie și polițiști pentru proprietarii care se opun microcipării și sterilizării care este prevăzută în lege. Nu îi amendăm decât pe cei care se opun.

A doua măsură e să nu mai tolerăm acele șantiere și proprietăți care lasă câinii în liberate. E nevoie de intervenția poliției din București și din localitățile din Ilfov.

Nu intru în discuții despre vinovatul pentru ce s-a întâmplat săptămâna trecută. E important să rezolvăm problema. Vina este în curs de aflare.

Proprietarii de terenuri trebuie legal să le îngrădească și salubrizeze. Tragedia de săptămâna trecută aparține unei companii, care nu l-a îngrădit și nu l-a salubrizat. Acolo era și un măgar mort, care probabil că a activat instinctul de atac al câinilor”.

Foto: Chayanan Phumsukwisit | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday