Un comunicat Renault anunță, în această dimineață, că francezii au ajuns la un acord cu Nissan de a transfera 28% din acțiunile pe care le dețin la compania japoneză către un fond de investiții care le va putea vinde atunci când va considera oportun acest lucru. Valoarea pachetului respectiv este de peste 4 miliarde de dolari, la cotația actuală. În schimb, Nissan se angajează să investească și să devină un “acționar semnificativ” în compania Ampere din Franța, creată de Renault în noiembrie anul trecut și dedicată integral vehiculelor electrice și dezvoltării software-ului pentru acestea.

De când cei doi producători auto au anunțat că sunt în negocieri pentru restructurarea alianței lor, la începutul lunii octombrie, acțiunile Renault au crescut cu aproape 25%, în timp ce acțiunile Nissan au crescut cu doar 3%.

Recent, compania franceză a anunțat o asociere cu chinezii de la Geely și cu gigantul petrolier saudit Aramco, pentru unitățile de producție de motoare termice și hibride (inclusiv din România), care sunt separate de unitatea de producție a mașinilor electrice. Renault a devenit acționar minoritar, cu 40%, în unitatea de producție a motoarelor termice și, aparent, intenționează să își reducă participația și la Ampere, în favoarea Nissan.

Renault s-a aliat cu Nissan în 1999, iar, ulterior, alianței i s-a alăturat și Mitsubishi. Cei trei producători de mașini vând anual 10% din totalul autoturismelor comercializate la nivel mondial.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday