Într-o producție BBC, care și-a propus să documenteze conflictul dintre Rusia și Occident, legat de Ucraina, fostul prim-ministru britanic a povestit că a avut o conversație telefonică cu președintele rus, înainte de invazie. La un moment dat, Putin i-ar fi spus: “Boris, nu vreau să te rănesc, dar cu o rachetă, ar dura doar un minut”.

Discuția telefonică a avut loc în februarie 2022, înainte de invadarea Ucrainei, după ce Boris Johnson a făcut o vizită la Kiev, pentru a arăta suportul țării sale pentru Ucraina. La vremea respectivă, Johnson l-a avertizat public pe Putin că atacarea Ucrainei ar fi dezastruoasă pentru Rusia, din cauza sancțiunilor economice occidentale.

În discuția telefonică, Johnson susține că i-a mai spus liderului rus că escaladarea va duce doar la creșterea sprijinului statelor occidentale pentru Ucraina, ceea ce ar avea ca rezultat “mai mult NATO, nu mai puțin NATO, la granițele Rusiei”.

“El a spus: Boris, tu spui că Ucraina nu va intra în NATO în curând. […] Ce înseamnă în curând? și i-am răspus: Ei bine, nu se va alătura NATO într-un viitor previzibil. Știți asta perfect de bine.” a mai povestit fostul prim-ministru.

“Cred că tonul foarte relaxat pe care îl afișa, aer de detașare pe care părea să-l aibă, era doar un mod de a se juca cu încercările mele de a-l determina să negocieze”.

Ulterior invaziei, dar după retragerea rușilor de lângă capitala Ucrainei, Boris Johnson a făcut mai multe vizite la Kiev. Criticii interni au considerat că prim-ministrul britanic de la acea vreme folosea războiul din Ucraina pentru a distrage atenția de la scandalurile politice interne, care l-au forțat în final să demisioneze.

Sursă alternativă: Sky News

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday