Cotidianul german Bild arată că, după ce controversa privind livrarea tancurilor occidentale Ucrainei a fost depășită iar soldații ucraineni au ajuns deja în Marea Britanie și în Germania pentru instrucție, pe masa aliaților este acum problema trimiterii de avioane de luptă Ucrainei, care să asigure acoperirea aeriană pentru vehiculele și trupele de la sol.

“Există atitudini diferite față de întrebarea dacă Ucraina ar trebui să primească și avioane de luptă din Occident. SUA, Franța și Polonia sunt cel puțin deschise în acest punct. Scholz, pe de altă parte, a exclus livrarea de avioane de luptă în Bundestag în această săptămână. Și în ședința de cabinet de miercuri, el a subliniat această atitudine și, potrivit participanților, le-a spus miniștrilor că se aștepta la unitate în această privință”, arată Bild.

Publicația germană arată, în context, că Europa și SUA vor să dea un semnal că rămân împreună și acesta este și sensul unui amplu exercițiu de apărare aeriană ce se va desfășura păân pe 12 iunie în mai multe țări europene, inclusiv în România.

15 națiuni NATO vor reloca în Germania aproximativ 200 de avioane (inclusiv F-35, F-16 și F-15),  pentru “Air Defender 23”. Timp de douăsprezece zile, piloții NATO se vor antrena pentru operațiuni de război aerian în întreg spațiul aerian german, dar și deasupra Polonie, Cehiei, Țărilor Baltice și României.

Potrivit informațiilor Bild, numai SUA vor trimite aproximativ 90 de avioane, aceasta fiind cea mai mare desfășurare a forțelor aeriene americane în Germania de la înființarea NATO. Alături de aeronavele americane vor zbura Eurofighters și Tornado ale aliaților europeni.

Sursa: Bild

Foto: Wirestock | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday