Ucraina. Consilierul președintelui Zelenski susține că țara sa și aliații occidentali au demarat “discuții rapide” privind livrarea de rachete cu rază lungă de acțiune și avioane militare. Precizează că o parte a țărilor occidentale sunt reținute în această privință.

Mikhailo Podoliak, purtătorul de cuvânt și cel mai vizibil consilier al președintelui Volodimir Zelenski, a declarat sâmbătă la o emisiune on-line că aliații Ucrainei “înțeleg cum se dezvoltă războiul” și acceptă faptul că tancurile și blindatele care urmează a fi livrate vor avea nevoie de acoperire aeriană, potrivit Associated Press. “Trebuie să le explicăm în mod rezonabil și să le spunem, de exemplu, dacă vom face asta sau asta, se va reduce numărul deceselor, dacă facem asta se va reduce presiunea asupra infrastructurii, iar asta va reduce amenințările la adresa securității continentului european și va împiedica extinderea războiul”, a explicat Podoliak, fără a da detalii concrete despre ce fel de rachete sau avioane militare sunt “discuțiile rapide”.

Totuși el a precizat că o parte a aliaților occidentali ai Ucrainei mențin o atitudine “conservatoare” față de livrările de armament, “de teama unei schimbări în arhitectura internațională de securitate”.

Sursa: AP News

Foto: Ukrinform

Folosim cookies