Susținătorii lui Petr Pavel, general ieșit la pensie și fost comandant senior al NATO, spun că este “o victorie a democrației liberale în fața populismului oligarhic”.

Petr Pavel va prelua funcția de președinte al Cehiei în martie, de la Milos Zeman, actualul președinte, care a ocupat poziția în ultimul deceniu.

Jiří Pehe, analist politic și director al Universității New York din Praga, a declarat că alegerea lui Pavel reprezintă o schimbare uriașă în natura conducerii cehe: “În ultimii 10 ani, am avut un președinte care a fost o rușine pentru Republica Cehă în multe privințe”, a spus el. “A fost pro-rus, a sabotat sancțiunile împotriva rușilor, a ocolit constituția, a fost nepoliticos și ofensator. Pavel este diferit, fiind mult mai civilizat și mai cu picioarele pe pământ. Pune foarte mult accent pe reprezentare și are opinii pro-occidentale puternice.” , a conchis analistul.

Sursă: The Guardian

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday